Otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru

17.06.2017.

 

Bista Tadiji Sondermajeru, najvećem srpskom avijatičaru 20. veka, otkrivena je u parku na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu, povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije "Aeroput". Otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru održano je 17. juna u Beogradu kao deo projekta „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“. Manifestaciju u organizaciji Udruženja linijskih pilota Srbije propratilo je i otkrivanje spomen ploča Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu, a priređena je i svečana akademija.

Bistu na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu otkrili su predstavnici institucija i kompanija koje su pomogle da se projekat realizuje – zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, direktorka Direktorat civilnog vazduhoplovstva (DCV) Mirjana Čizmarov, kao i direktor Er Srbije (Air Serbia) Dane Kondić

Otkrivanje spomen ploča Tadiji Sondermajeru i dr Arčibaldu Rajsu, potpredsedniku Srpskog Aerokluba, na ulazu zgrade Aerokluba u Uzun Mirkovoj obavili su članovi porodice Sondermajer, ambasada, Udruženja linijskih pilota Srbije i NAKS Naša Krila
Događaj je završen svečanom akademijom u Aeroklubu gde su dodeljene Velike Plave zahvalnice, zahvalnice za doprinos projektu, za doprinos avijaciji, partnerski medaljoni, medaljoni „Zlatni velikan“ i letački znakovi. !

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici drugih državnih institucija, ministarstava i organizacija.

– Pripala mi je velika čast da učestvujem u otkrivanju biste pioniru srpske avijacije Tadiji Sondermajeru, najzaslužnijem čoveku za osnivanje i razvoj civilnog i sportskog vazduhoplovstva na jugoslovenskim prostorima. Njegovi podvizi ostaju zapisani u istoriji Srbije i njenog vazduhoplovstva, dok danas njena nacionalna avio-kompanija, „Er Srbija”, zasigurno ispisuje sopstvenu istoriju prateći stope velikana – istakao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

On je dodao da je Tadija Sondermajer bio jedan od osnivača i dugogodišnji direktor Društva za vazdušni saobraćaj „Aeroput”, prvog srpskog i jugoslovenskog komercijalnog avio-prevoznika, kojim je utemeljena savremena civilna putnička avijacija na ovim prostorima.

– Sa izuzetnim pijetetom sećamo se njegovih vojnih podviga i svih zasluga koje ima u srpskoj vojnoj i civilnoj avijaciji. Tokom jedne vazdušne bitke u Prvom svetskom ratu preživeo je obaranje aviona i stekao ožiljke za ceo život. Bio je pripadnik najelitnije francuske borbene jedinice „Rode“ čiji je komandant u Tadijinu čast jednom prilikom rekao:„Gospodine poručniče, želim da vam iskažem, u ime mojih potčinjenih drugova, svu sreću što je nama pripala čast da primimo u svoj krug prvog srpskog oficira na našem frontu!“Nakon rata, nastavio je školovanje u Parizu, gde je postao prvi srpski školovani vazduhoplovni inženjer – podsetio je gradonačelnik dodavši da se u istoriju svetske avijacije Tadija upisao 1927. godine, kada je legendarnim letom Pariz – Bombaj – Beograd preleteo 14.800 kilometara, i tako među prvima u istoriji izveo transkontinentalni let. Malo je poznato da je povod za ovaj podvig bila Tadijina želja da prikupi novac za osnivanje vazduhoplovne kompanije. Tako je nastao „Aeroput”.

On je istakao da se u prvoj operativnoj godini „Aeroputa” 1928. godine, 1.300 putnika vinulo se u nebo. Taj broj od tada stalno raste.

– Samo u toku prošle godine „Er Srbijom” je letelo 2, 6 miliona putnika. Danas „Er Srbija” ima 21 avion u svojoj floti, leti ka 45 destinacija, ponosni je vlasnik nagrade „Lider na tržištu avio-kompanija za 2017. godinu“. Kao osma najstarija svetska avio-kompanija koja je i dalje aktivna, „Er Srbija” nastavlja veličanstvenu tradiciju „Aeroputa” sa tendencijom razvoja i osvajanja novih svetskih destinacija. Zbog svih njegovih podviga, nemerljivog doprinosa i uticaja na srpsko civilno i vojno vazduhoplovstvo, Tadija Sondermajer, začetnik srpske avijacije, ne sme da se zaboravi. Želim da zahvalim članovima porodice Sondermajer i svima koji su inicirali sećanje na ovog velikog čoveka – rekao je Mali, koji je naglasio da je naša dužnost da njegovo veliko delo nastavimo i vrednujemo na način na koji on to zaslužuje, dok na budućim generacijama ostaje da nas u tome slede.

Dane Kondić, generalni direktor „Er Srbije” rekao je da je Tadija Sondermajer, ne samo ove naše prostore na velika vrata uveo u istoriju svetske avijacije, već je takođe bio i veoma uspešan poslovni čovek.

– Sondermajer je na današnji dan, pre tačno devedeset godina, osnovao prvu srpsku avio-kompaniju – „Aeroput”. Svetlu tradiciju „Aeroputa” nastavlja „Er Srbija”, koja je tako danas osma najstarija svetska avio-kompanija koja je i dalje aktivna – rekao je Kondić.

Velimir Isaković, predsednik ULPS-a naglasio je da je ovo udruženje zahvalno učesnicima projekta, nacionalnoj avio-kompaniji „Er Srbija” i Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije što su odmah prepoznali duh zaveštanja pokolenjima, istorijsku podlogu i aktivnom pomoći omogućili brzu realizaciju projekta.

– Skupština grada je pomogla uređenjem parka za postavljanje biste. Ovim potezom osnažena je kulturno-istorijska mapa Beograda a i turistička ponuda. Naša krilatica je „Odužimo se precima, ostavimo potomcima – rekao je Isaković.

Udruženje linijskih pilota Srbije u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, „Er Srbijom” i Skupštinom grada organizovalo je svečano otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru. Povod za niz svečanosti koje su deo projekta „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“ je obeležavanje 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije „Aeroput“, čiju tradiciju nastavlja danas naša nacionalna kompanija „Er Srbija”, 105 godina školovanja prvih srpskih pilota u Francuskoj, 95 godina Srpskog Aerokluba, 90 godina prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz–Bombaj–Beograd i više od pola veka postojanja Udruženja linijskih pilota Srbije.