Najnovije vesti

Otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru

17.06.2017.

Bista Tadiji Sondermajeru, najvećem srpskom avijatičaru 20. veka, otkrivena je u parku na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu, povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije "Aeroput". Otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru održano je 17. juna u Beogradu kao deo projekta „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“. Manifestaciju u organizaciji Udruženja linijskih pilota Srbije propratilo je i otkrivanje spomen ploča Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu, a priređena je i svečana akademija.
Bistu na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu otkrili su predstavnici institucija i kompanija koje su pomogle da se projekat realizuje.!

Ceo članak »

Otkrivanje spomenika Milutinu Milankoviću

26.06.2017

Spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otkriveno je danas u istoimenom parku na Vračaru. Otkrili su ga gradski menadžer Goran Vesić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja „Milutin Milanković” Slavko Maksimović. Srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom. Svetski uvažavan naučnik. Sa Pupinom i Teslom čini trijadu najznačajnijih srpskih pronalazača. Vukosavljević je naglasio da su se podizanjem ovog spomen-obeležja država Srbija, grad Beograd i srpski narod na neki način odužili. "Ovo je jedan mali kamenčić u mozaiku onoga što srpski narod duguje ovom velikom čoveku, naučniku i rodoljubu. Živeo je u burnim vremenima kada je pokazao svoju visoku etičku svest. U svemu što je radio bio je ispred svog vremena", rekao je Vukosavljević.!

Ceo članak »

Otkrivanje biste Vukosavu Vuku Bojoviću

12.07.2017.

U Beogradskom zoološkom vrtu otkrivena je bista nekadašnjem, višedecenijskom direktoru te ustanove Vuku Bojoviću. Izgradnja spomen-biste Vuku Bojoviću podignuta je na inicijativu i sredstvima Društva srpskih domaćina i odlukom odbornika gradskog parlamenta, a ona će se nalaziti u prostoru samog Zoo vrta. U inicijativi se navodi da je to način da se Bojoviću oda priznanje jer je doprineo da Vrt dobre nade postane reprezentativni park prirode.!

Ceo članak »