Otkrivanje spomenika Milutinu Milankoviću

26.06.2017.

 

Spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otkriveno je danas u istoimenom parku na Vračaru. Otkrili su ga gradski menadžer Goran Vesić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja „Milutin Milanković” Slavko Maksimović. Srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom. Svetski uvažavan naučnik. Sa Pupinom i Teslom čini trijadu najznačajnijih srpskih pronalazača. Vukosavljević je naglasio da su se podizanjem ovog spomen-obeležja država Srbija, grad Beograd i srpski narod na neki način odužili. "Ovo je jedan mali kamenčić u mozaiku onoga što srpski narod duguje ovom velikom čoveku, naučniku i rodoljubu. Živeo je u burnim vremenima kada je pokazao svoju visoku etičku svest. U svemu što je radio bio je ispred svog vremena", rekao je Vukosavljević.!

Srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom. Svetski uvažavan naučnik. Sa Pupinom i Teslom čini trijadu najznačajnijih srpskih pronalazača. Milutin Milanković napravio je najtačniji kalendar, ali uprkos mnogim patentima javnosti je njegov celokupan rad malo poznat.

"Mislim da će posle ovog događaja srpski narod mnogo više da sazna ko je bio Milanković, da se zainteresuje šta je radio, čime je zadužio Srbiju i srpsku nauku", kaže predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.

Jedan je od deset najvećih svetskih naučnika u izboru NASE. Prvi srpski doktor tehničkih nauka. Reformisao je julijanski kalendar, a poznat je i po teoriji ledenih doba.

"Do nas dopiru informacije o spomen - sobi Milutina Milankovića u Mađarskoj akademiji nauka, o kutku Milutina Milankovića u Kraljevskoj akademiji u Stokholmu, a mi evo smo tek na nekim počecima i ovde u Beogradu i u njegovom rodnom mestu u Dalju. Sigurno je da će ovaj vek biti vek Milutina Milankovića", kaže upravnik Kulturnog i naučnog centra u Dalju Đorđe Nešić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da je ovo veliki i lep dan za našu prestonicu, dan kada je otkriven spomenik velikom srpskom i svetskom naučniku.

"Uspomena na Milankovića i na njegovo ogromno naučno delo akademskoj zajednici mora da bude i dalje predmet proučavanja, da njegovo delo čuva i kroz naučne radionice i kroz seminare i kroz stručne radove, i na mnoge druge načine, ovo je samo deo duga koji vraćamo ovom velikom čoveku", rekao je Vukosavljević.

Udruženje "Milutin Milanković" pre osam godina pokrenulo je inicijativu za podizanje spomenika. Konkurs je raspisan 2012. godine, i na njega je pristiglo više od 40 idejnih rešenja.

Spomenik Milankoviću otkriven je u istoimenom parku na Vračaru. Društvo bi uskoro mogao da mu pravi i Mihailo Pupin, kažu gradski čelnici.