Otkrivanje biste Vuku Bojoviću

12.07.2017.

 

U Zoološkom vrtu u Beogradu otkrivena je spomen-bista dugogodišnjem direktoru tog vrta Vuku Bojoviću. Posle otkrivanja biste, direktor Zoološkog vrta Srboljub Aleksić rekao je da je Vuk Bojović obeležio jedan period razvoja i napretka tog vrta. "Danas je 81. rođendan Zoološkog vrta i posebno je važno što upravo sada otkrivamo spomen-bistu čoveku koji je svojim zalaganjem i radom učinio da vrt ovako izgleda", istakao je Aleksić. On je dodao da je Zoo vrt jedno od najposećenijih mesta u Beogradu, što je, kako je rekao, "kao nasleđe ostavio Vuk Bojović". Prijatelji Vuka Bojovića, koji su prisustvovali otkrivanju spomen-biste, ocenili su da je taj spomenik "uspomena na čoveka koji je svojim zalaganjem učinio mnogo za razvoj zoološkog vrta u Beogradu". Spomen-bista je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Predlog Društva srpskih domaćina da se podigne bista izglasan je u junu ove godine na sednici gradske skupštine. Svečanom otkrivanju biste prisustvovalo je mnoštvo prijatelja, poštovalaca i saradnika Vuka Bojovića, od kojih su mnogi nadahnuto govorili o svojim uspomenama na nekadašnjeg direktora.

Vuk Bojović je bio direktor beogradskog Zoološkog vrta 28 godina. Za to vreme vrt je obogaćen sa više od 2.500 životinja. Bojović je preminuo 2014. godine, u 74. godini.